ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑΙΜΙΑΣ - 2024

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑΙΜΙΑΣ - 2024

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 
Στα κόκκινα ντύθηκε ο Λευκός Πύργος, το μνημείο-σύμβολο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Θαλασσαιμίας. Ο Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας, ως Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (TIF),  συμμετείχε στη διεθνή πρωτοβουλία «Bring Thal to Light» και εκπροσωπώντας την Ελλάδα προχώρησε στη φωταγώγηση με κόκκινο χρώμα του μνημείου-συμβόλου της Θεσσαλονίκης. 
 
Ταυτόχρονα, σε πολλές χώρες μέλη της ΔΟΘ ανά τον κόσμο, κτίρια και μνημεία φωτίζονται με κόκκινο χρώμα στέλνοντας το μήνυμα ότι τα άτομα με Θαλασσαιμία μπορούν και πρέπει να έχουν μια καλύτερη και πιο ποιοτική ζωή, με ίσες ευκαιρίες και ισότιμη πρόσβαση στα νέα φάρμακα και τις πρωτοποριακές θεραπείες.
 

Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί απ’ τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως ημέρα για τον εορτασμό της Νόσου της Θαλασσαιμίας σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Περισσότερες από 120 χώρες συμμετέχουν στον εορτασμό με διάφορες εκδηλώσεις. 

Σ’ αυτή την Παγκόσμια Γιορτή, άτομα με θαλασσαιμία, γονείς, φροντιστές, φίλοι, υποστηρικτές, επαγγελματίες υγείας, εθελοντές, οργανώσεις ασθενών, το κοινό και τα μέσα ενημέρωσης  ενώνονται για να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τη κοινή γνώμη και όσους χαράζουν τις πολιτικές υγείας για τις ανάγκες των θαλασσαιμικών ασθενών, έτσι ώστε κάθε άτομο με θαλασσαιμία, να έχει ίση πρόσβαση σε σωστή διάγνωση, στις υπάρχουσες και τις μελλοντικές θεραπευτικές επιλογές, σε σωστές μεταγγίσεις αίματος και σε μια ολοκληρωμένη φροντίδα για τη νόσο.

 

Η πάγια θέση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας είναι να έχουν οι πάσχοντες πρόσβαση σε όλες τις διαθέσιμες, εγκεκριμένες και ελεγμένες για την ασφάλειά τους θεραπευτικές επιλογές, να επωφελούνται από τα επιτεύγματα της επιστημονικής καινοτομίας και να διαφυλάσσεται  το δικαίωμά τους για συνεχή πρόοδο της υγείας και της ποιότητας της ζωής τους. 

 

Η θέση αυτή  αντανακλάται και στο φετινό μήνυμα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Θαλασσαιμίας το οποίο είναι:

 

 

«Ενδυναμώνουμε Ζωές - Αγκαλιάζουμε την πρόοδο

Ισότιμη πρόσβαση σε προσιτές θεραπείες για τη Θαλασσαιμία»

 

Μέλη του Ελληνικού Συλλόγου Θαλασσαιμίας και της Πηγή Ζωής συμμετείχαν για άλλη μια χρονιά στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θαλασσαιμίας.