ΕΣΘΑ - Απολογισμός της Πανελλήνιας Ενημερωτικής Συνάντησης για τη Θαλασσαιμία και τη Δρεπανοκυτταρική Νόσο.

ΕΣΘΑ - Απολογισμός της Πανελλήνιας Ενημερωτικής Συνάντησης για τη Θαλασσαιμία και τη Δρεπανοκυτταρική Νόσο.

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η τριήμερη (19-21 Απριλίου) ενημερωτική εκδήλωση του Ελληνικού Συλλόγου θαλασσαιμίας με θέμα "Η ενδοκρινολογία στη Θαλασσαιμία και την Δρεπανοκυτταρική Νόσο". Πλειάδα κορυφαίων ιατρών μεταξύ των οποίων ενδοκρινολόγοι, αιματολόγοι, ηπατολόγοι ακτινολόγοι, επιστήμονες ψυχικής υγείας κ.α., παρουσίασαν όλες τις τελευταίες θεραπευτικές πρακτικές στην πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου, απάντησαν στις ερωτήσεις των πασχόντων αλλά και των υπολοίπων συμμετεχόντων συναδέλφων τους σε μια διαδικασία διαδραστικού διαλόγου που κρατούσε το κοινό σε εγρήγορση. 
Ιδιαίτερη στιγμή η ομιλία ενός πρώην ασθενή με θαλασσαιμία ο οποίος υπεβλήθη στη γονιδιακή μελέτη στο πλαίσιο κλινικής έρευνας στο νοσοκομείο Παπανικολάου το 2018 και πλέον είναι ελεύθερος μεταγγίσεων. Πέραν του ιατρικού σκέλους αναδείχθηκε το μείζον ζήτημα της προσβασιμότητας των ασθενών στις καινοτόμες θεραπείες και τα νέα φαρμακευτικά σκευάσματα ενώ έγινε εκτενή συζήτηση για θεσμικά ζητήματα, τα οποία μεταφέρθηκαν σε υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια και στελέχη του συστήματος υγείας.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική υποστήριξη του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και των ιατρών των Μονάδων Θαλασσαιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της 4ης ΥΠΕ και υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (TIF).
Ο Ελληνικός Σύλλογος Θαλασσαιμίας (ΕΣΘΑ) έχει αναδειχθεί σε έναν από τους βασικούς εταίρους στον δημόσιο διάλογο των πολιτικών σε θέματα υγείας και με αίσθημα ευθύνης θα συνεχίσει το πολυποίκιλο έργο του, καθώς οδεύει προς τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυση του.